Provinciebaan 64 A, 2470 Retie  |  Dr. -Van de Perrestraat 7, 2440 Geel

Tweede pijler voor alle zelfstandigen

Gepubliceerd: 24 januari 2018

In tegenstelling tot zelfstandigen die een bedrijf leiden, kunnen de zelfstandigen actief als natuurlijk persoon - bijvoorbeeld zelfstandigen met een vrij beroep zonder vennootschap - net als meewerkende echtgenoten of zelfstandige helpers uitsluitend binnen de grenzen van de WAPZ een aanvullend pensioen opbouwen.

De rechtspersoon waarvan de zelfstandige de bedrijfsleider is, kan immers als inrichter een toezegging doen om voor de bedrijfsleider een aanvullend pensioen op te bouwen.

Die discriminatie wordt binnenkort weggewerkt met het wetsontwerp dat de regering indiende. Dat biedt immers zelfstandigen die als natuurlijke persoon actief zijn, meewerkende echtgenoten en helpende zelfstandigen de mogelijkheid om binnen de tweede pijler een pensioen op te bouwen met dezelfde voordelen en beperkingen als voor de zelfstandige bedrijfsleiders.

De bijdragen voor dat aanvullende pensioen komen in aanmerking voor de federale belastingvermindering aan 30% en het bedrag dat in aanmerking komt voor de belastingvermindering wordt bepaald in functie van een aangepaste 80%-regel.

Aangezien de inkomsten van een zelfstandige van jaar tot jaar sterk kunnen verschillen, wordt de notie “normale brutojaarbezoldiging” die hiervoor gewoonlijk wordt gebruikt, vervangen door het gemiddelde van de winst, baten en bezoldigingen van de drie vorige belastbare tijdperken.

De uitkeringen vanaf de pensioenleeftijd van de aangeslotene worden in principe belast in de inkomstenbelasting tegen het tarief van 10%. De bijdragen en premies worden onderworpen aan de jaarlijkse taks op de verzekeringsverrichtingen tegen het tarief van 4,4%.

 

Meer nieuws