Provinciebaan 64 A, 2470 Retie  |  Dr. -Van de Perrestraat 7, 2440 Geel

Geef jij ook graag een geschenk aan je personeel?

Gepubliceerd: 27 november 2017

Btw aftrek op handelsgoederen. 

Wanneer u goederen gratis schenkt waarop u BTW betaalde, kan deze BTW niet gerecupereerd worden aangezien dit een ontrekking is. Dit wordt gelijkgesteld met een belastbare handeling, wat wil zeggen dat de belastingplichtige zichzelf btw moet aanrekenen.

 

Uitzonderingen

- Gratis uitdelen van handelsmonsters: stalen die u zelf fabriceert of verkoopt en uitdeelt om producten kenbaar te maken. Hierop is geen herziening van de BTW nodig die werd afgetrokken. Dit geldt echter niet voor geestrijke dranken. Er mogen meerdere stalen aan één klant worden weggeven. Hierbij zorgt u best voor een gedetailleerde opsomming van wat precies werd weggegeven als staal.


 - Gratis uitdelen van reclameartikelen zoals bv. balpen, sleutelhangers, gadgets : hierop is ook geen herziening van de BTW nodig die werd afgetrokken. Doorgaans hebben ze een beperkte waarde. Er is wel vereist dat er een blijvende en opvallende benaming is van de onderneming. Verbruiksgoederen vallen hier niet onder (zoals bv. fles wijn met logo van de onderneming).


 - Relatiegeschenken : geschenken met waarde van minder dan €50 excl. BTW. Hier moet opnieuw geen herziening gebeuren van de BTW die werd afgetrokken. Vanaf 2017 is er een beperking van één relatiegeschenk per klant. Geestrijke dranken zijn ook hier uitgesloten.

 

  - Personeelsgeschenken :
  →  Individuele geschenken : BTW niet aftrekbaar
  →  Collectieve geschenken : BTW wel aftrekbaar
 

De regels inzake die uitzonderingen zijn toegelicht en voor de handelsgeschenken verstrengd.
(circ. nr. 2017/C/32 van 29.05.2017) .

 

Wat is gewijzigd?

Tot nu toe was er geen beperking op het aantal geschenken dat u per jaar aan één zakenrelatie of per begunstigde (werknemer of kind van de werknemer) kon geven.

Voortaan komt per beroepsrelatie of begunstigde (werknemer of kind van de werknemer) en per jaar slechts één geschenk van minder dan € 50 (excl. btw) in aanmerking voor btw-aftrek. 

Geeft uw bvba in één kalenderjaar aan één beroepsrelatie of begunstigde meerdere geschenken, zelfs als die een totale waarde van minder dan € 50 (excl. btw) hebben, dan is de btw-aftrek enkel mogelijk voor een van die geschenken.

Meer nieuws