Provinciebaan 64 A, 2470 Retie  |  Dr. -Van de Perrestraat 7, 2440 Geel  |  Voorhoofd 7, 2370 Arendonk

Drastische daling sociale bijdrage voor starters

Gepubliceerd: 8 november 2017

Het duurde jammer genoeg nogal lang voor men dat in de gaten had. Starters hebben immers vaak niet de mogelijkheid om snel een inkomen op te bouwen waarmee ze probleemloos de verschuldigde bijdragen kunnen betalen.

Op die manier worden ze dubbel gestraft. Ondanks hun relatief lage inkomen moeten ze evenveel bijdragen betalen als wanneer ze een netto-inkomen van minstens 13.296,25 euro zouden hebben. En dat kan bijzonder zwaar vallen.

Een lagere drempel voor de eerste vier activiteitenkwartalen zal dan ook op gejuich worden onthaald.

Vanaf 1 april 2018 wordt die drempel gehalveerd, zodat de bijdrage dan neerkomt op: minimuminkomen (6.866, 25 euro) x 20,5% x ¼, of 351,90 euro per kwartaal.

De maatregel beoogt de eerste aansluitingen als zelfstandige in hoofdberoep en de zelfstandigen in bijberoep die voor het eerst overstappen naar het statuut van zelfstandige in hoofdberoep

 

Wie meer verdient dan de zeer lage drempels heeft er alle belang bij om meteen een bijdrageverhoging aan te vragen op basis van de werkelijke cijfers. Dat voorkomt onaangename verassingen en zorgt voor lagere fiscale en sociale lasten achteraf..

Meer nieuws