Provinciebaan 64 A, 2470 Retie  |  Dr. -Van de Perrestraat 7, 2440 Geel

De btw recupereren op verloren en vervolgens teruggevonden facturen

Gepubliceerd: 15 september 2017

Wanneer u de papieren goed op orde wil hebben, moet u best de boekhouding dagelijks bijhouden. Voor de kmo's en in vennootschappen georganiseerde zelfstandigen, ligt het iets moeilijker, want vaak worden facturen geboekt op het ogenblik van de btw-aangifte en de rekeninguittreksels ... wanneer men er tijd voor heeft.

De boekhouding is dus niet echt een managementinstrument behalve op het moment waarop de balans en de belastingaangifte moeten worden ingediend.

Het gebeurt dan ook dat de facturen van leveranciers zoek raken, door de zaakvoerder of de post, en dat ze pas maanden later boven water komen, ttz. ver na de periode waarvoor ze werden opgemaakt.

Ze kunnen echter nog worden afgetrokken in een termijn van 3 jaar te rekenen vanaf de datum van verzending van de factuur (art. 4, al. 2, KB 3 btw).

Technisch gesproken betekent dit dat de termijn voor facturen die dateren van voor 2013 is verstreken en dat de betrokken btw-plichtigen voor die van 2013 tot 20 oktober hadden om de btw op die facturen te recupereren in geval van een kwartaalaangifte of tot 20 december bij maandaangiften.

Voor de inkomstenbelastingen is het een ander paar mouwen omwille van het annualiteitsbeginsel, dit wil zeggen dat kosten moeten geboekt worden in het jaar dat ze gemaakt zijn

Het gebeurt immers vaak dat de administratie facturen verwerpt die geboekt werden nadat ze werden uitgeschreven.

Meer nieuws